Any.do lanceert een Agenda app!

Hoe goed is je logo? 14 praktische vragen
23/07/2013
Google Android logo
T9 inschakelen op je ASOP Android 4.3 Jelly Bean (Nexus)
30/07/2013
Show all

Any.do lanceert een Agenda app!

Any.do, maker van mijn favoriete app, heeft Cal gelanceerd in de iTunes store. De Android versie laat daarmee nog op zich wachten. Wat mij betreft een opmerkelijke stap aangezien Any.do begonnen is op het Android platform. Daarbij komt dat op iOS de competitie groot is met apps als Fantastical en anderen zoals in het overzicht op The Next Web, terwijl op Android er behalve de standaard Agenda geen goede alternatieven zijn. Any.do heeft in ieder geval niet voor de makkelijkste weg gekozen.

Cal is een agenda app volgens de visie van Any.do en ik verwacht dat deze niet teleur zal stellen. Persoonlijk ben ik niet helemaal tevreden met Google’s eigen versie van de app en ik ben benieuwd of Cal mij kan overtuigen om over te stappen. Een grote plus zou zijn wanneer de app integreerd met de taken app. Of dat zo is? Lees vooral mijn eerste indruk.

iOS 7 design stijl?

Het eerste dat opvalt is dat het ontwerp van de app veel weg heeft van de recentelijke re-design van Apple’s eigen Calendar app. Aangezien de app eerst op iOS wordt gelanceerd is die vergelijking uiteraard snel gemaakt. Ik vind vooral dat Any.do de stijl van de bestaande taken app mooi heeft doorgevoerd naar de agenda. Daarnaast valt mij ook op dat er elementen in zitten die juist lijken op Google’s ontwerp met kaarten, zoals bijvoorbeeld in Google Now en steeds meer Google producten. Dit zorgt er op het eerste gezicht voor dat de app duidelijk en overzichtelijk is. iOS-stijl wil ik het dus niet noemen. Wel mooi.

Integratie

De overstap naar de Cal app wordt op iOS heel makkelijk gemaakt. Met een paar tikken heb je de informatie uit de standaard kalender applicatie overgezet en kun je aan de slag. Bij het maken van een nieuw item is het mogelijk een keuze te maken tussen de agenda of een taak. Het kiezen voor de laatste optie start vervolgens de taken app op. Dit is niet de meest soepele optie, maar zorgt wel voor een redelijke integratie tussen de verschillende diensten.

Functionaliteit

Zoals ook in het filmpje te zien is kan er aan een afspraak een locatie en verschillende deelnemers toegevoegd worden. Dit kan natuurlijk al in mijn huidige Google Agenda, maar in Cal ziet het er een stuk beter en intuïtiever uit. De app integreert hiervoor met je contacten, zodat het toevoegen makkelijk gaat en je later niet in je contacten lijst hoeft te zoeken wanneer je iemand moet benaderen over de afspraak.

Het is mogelijk om je afspraken in te spreken, maar vervolgens moet de datum en tijd wel gewoon ingevuld worden. Dat maakt het nut van deze functionaliteit een stuk beperkter. Het eerder genoemde Fantastical kan dit wel, maar ik heb geen idee of dit ook voor Nederlands goed werkt.

Het bekijken van de agenda gaat door middel van verschillende bewegingen over het scherm. Links en rechts wisselen daarbij uiteraard de maand. Tikken op een dag laat de afspraken van die dag zien en wanneer je het maandoverzicht omhoog veegt krijg je een weekoverzicht te zien.

Conclusie

Voorlopig wordt Any.do Cal goed ontvangen, maar is er twijfel of de app beter is dan de nieuwe Agenda app of Fantastical. Bijvoorbeeld het inspreken van afspraken kan verbeterd en de app heeft vooralsnog geen speciale functies die het een logische keuze maken. Wel is het handig dat de app het samenwerken tussen de agenda en takenlijst makkelijker maakt. Zeker met het zicht op de toekomst, wanneer Any.do het systeem wil uitbreiden met een mail en memo app.

Wanneer de Android versie beschikbaar is kan ik de app uitgebreid gaan testen, vooralsnog ziet het er interessant uit. Ben jij ook zo benieuwd naar de Android versie? Of ben je iPhone gebruiker en twijfel je om over te stappen? Laat het vooral weten in de comments!

 

Youri van Dijk
Youri van Dijk
Business Intelligence consultant. Msc. International Business met een master gericht op ondernemerschap. Verliest wel zijn haren, maar leert graag nieuwe streken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *