App: Any.do, Simpel taak management

Een officiële GTD app?
17/10/2012
Controle over je presentatie hoeft niet 3.0.
27/10/2012
Show all

App: Any.do, Simpel taak management

Een moderne ondernemer speelt niet alleen in op hoe zijn klanten nieuwe technologieën gebruiken, maar weet zelf ook gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden. Daarom bespreek ik regelmatig een app die mij opvalt, waarmee het mogelijk is om je manier van werken te organiseren, te verbeteren of misschien zelfs leuker te maken. Het gaat niet persé om apps voor de smartphone, ook applicaties via de browser kunnen interessant zijn. Een van de meest gezochte apps is een applicatie waarmee je eenvoudig je taken kunt beheren en een must have wanneer je enigszins gebruikt maakt van David Allen’s “Getting Things Done (GTD)” principe om je werk te organiseren. Aangezien dit voor mij de basis is om gestructureerd te werk te gaan bespreek ik vandaag Any.do, op dit moment mijn favoriet op het gebied van taak management.

Any Do - Taken App

Simpele To Do Lijst

Ik ben van nature niet gestructureerd en vind het soms moeilijk om het overzicht te bewaren van alle taken die ik nog moet doen. Het belangrijkste criterium voor mij is dat een app mij hierbij helpt en dat is zeker het geval met Any.do. Waarom? Het is simpel! Het is veruit de meest intuïtieve app die ik tot nu toe getest heb. Een taak toevoegen kan eenvoudig via het invoervak bovenin en de app helpt met suggesties tijdens het invullen. Hierdoor is het mogelijk om vliegensvlug taken toe te voegen. Terwijl je aan het invoeren bent kan je direct aangeven of je de taak wilt toevoegen, delen of een herinnering toe wilt voegen. Op een taak tikken geeft direct de belangrijkste functies weer die je zou willen gebruiken. Waar ik in andere apps moest zoeken naar hoe ik sommige functies moest gebruiken is dit bij Any.do zeker niet het geval. De schermen zijn simpel en overzichtelijk en alles zit waar je verwacht dat het zit! Je hoeft nauwelijks te scrollen of door menu’s te bladeren.

Leuke User Interface

De UI van Any.do maakt het heel makkelijk en bijna leuk om je taken toe te voegen. Een absolute plus voor deze app! Naast het feit dat alles er zeer strak uit ziet worden er ook een aantal leuke effecten toegepast. Zo maakt deze app veel beter gebruik van de touchfunctie van je smartphone dan andere apps. Heb je een taak gedaan? Veeg dan naar rechts over de taak. Geen gepriegel om een taak af te vinken. Volgorde aanpassen? Hou je vinger wat langer op de taak en sleep deze naar zijn plek op het scherm. Je hoeft niet te zoeken in een vol scherm met allerlei opties bij het bewerken van de taak. Ook voor het verwijderen van voltooide taken hoef je niet het menu in te duiken, je schudt gewoon met je telefoon!

Functies

De simpele opzet van de app heeft wel een prijs. Any.do is niet de beste app op het gebied van functies en mogelijkheden. Zo mis je bijvoorbeeld de op locatie gebaseerde taken (en herinneringen) van Remember The Milk en de mogelijkheid om taken te taggen. Wanneer je dit belangrijk vindt is Any.do misschien niet de beste app voor jou. Dit betekend niet dat de app niet genoeg functies heeft, de widgets maken het toevoegen van taken nog makkelijker en je kan sorteren op prioriteit, datum en per map. Daarnaast kan je voor elke taak een herinnering invoeren en ondersteunt het terugkerende taken. Een functie die bij veel andere apps weer mist. Handig is de functie waarmee je gemiste oproepen automatisch toe kan voegen aan je takenlijst. Zo vergeet je nooit iemand terug te bellen. Ook zag ik in Android 4.0 een vermelding in de statusbalk. Handig en toch leuk om steeds te lezen dat je geen taken meer hebt aan het einde van de dag!

Beschikbaarheid

Any.do is begonnen op Android, maar tijdens de lancering op iOS wist de app binnen 24 uur al 100.000 downloads binnen te slepen. Ook daar zijn ze dus goed vertegenwoordigd. Voor de Chrome gebruikers is er een handige extensie beschikbaar waarmee je snel toegang hebt tot je takenlijst d.m.v. een knop rechts bovenin je browser. Volgens de site komt er binnenkort ook een webapp beschikbaar. Ik hoop dat ze daar iets meer mogelijkheden kunnen geven wat betreft het aanpassen en organiseren van mappen, zodat de app op de telefoon simpel kan blijven. Dit zou voor mij de enige toegevoegde waarde zijn aangezien de app dusdanig simpel werkt, en ook de extensie erg handig is, dat het voor mij niet de moeite waard zou zijn om naar de webapp te surfen.

Conclusie

Voor mij is Any.do een echte uitkomst. Het missen van wat functies wordt ruimschoots gecompenseerd door het gebruiksgemak van de app. Wanneer je merkt dat je bij andere apps vaak na het eerste enthousiasme afhaakt moet je deze app zeker een kans geven. Any.do maakt op een leuke en goede manier gebruik van touch en werkt dermate simpel dat het invoeren en aanpassen van je taken een fluitje van een cent is. Had ik al gezegd dat het gratis is? Je bent een Nederlander of niet!

Youri van Dijk
Youri van Dijk
Business Intelligence consultant. Msc. International Business met een master gericht op ondernemerschap. Verliest wel zijn haren, maar leert graag nieuwe streken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *