Een officiële GTD app?

Als TLS ondernemer zou zijn, had het een social media account
10/04/2012
App: Any.do, Simpel taak management
17/10/2012
Show all

Een officiële GTD app?

Een dag nadat ik heb geschreven over mijn favoriete taken app, waarmee ik het beste mijn taken kan beheren volgens de Getting Things Done (GTD) methode van David Allen, lijkt de opvolger alweer in de maak. Zo lees ik zojuist op Thenextweb dat David Allen met zijn bedrijf een exclusieve verbintenis is aangegaan met Intentional Software om officiële GTD software uit te brengen.

Er zijn al veel apps beschikbaar die proberen om je via GTD te kunnen laten werken, maar elk heeft zijn voors en tegens. Dat uitgerekend David Allen zelf aan de slag gaat om een app te ontwikkelen is dan ook goed nieuws!

Wat is GTD?

GTD is een time management techniek die enigszins afwijkt van conventionele technieken. Een belangrijk principe is dat elke taak die binnen 2 minuten uit te voeren is, direct uitgevoerd moet worden. Zoals Allen aangeeft in het filmpje is volgens hem het brein niet geschikt om dingen te onthouden, maar juist om beslissingen te nemen. Zijn methode richt zich er dan ook op om een systeem in te richten waarmee het makkelijk is om alle informatie op te slaan en eenvoudig terug te vinden wanneer dit nodig is.

Het maken van lijsten is hier een voorbeeld van, maar de GTD methode wijkt hier enigszins af van de conventie. In plaats van een takenlijst met alle to-do’s stimuleert Allen je om per context een lijst te maken en niet alleen de algemene taak neer te zetten, maar om vooraf na te denken over alle substappen die genomen moeten worden en juist die op de lijst te zetten. Volgens David Allen zijn we vaak inefficiënt doordat we vooraf niet goed genoeg nadenken over wat er precies gedaan moet worden om een bepaalde taak te voltooien.

De methode helpt mij enorm. Ik kan niet zeggen dat ik 100% volg wat er in het boek staat, maar zo langzamerhand probeer ik hier steeds meer van over te nemen. Allen legt ook niet precies vast hoe je alles aan moet pakken en stimuleert juist om die methode te vinden die voor jouw persoon werkt. Wel geeft zijn boek je de handvatten waarmee je jezelf kan verbeteren.

Wanneer je geïnteresseerd bent in een manier om je planning te verbeteren raadt ik je vooral aan om zijn boek te kopen. Wanneer je zoals ik niet zo snel de tijd neemt om te lezen, probeer dan eens zijn audioboek, zo doe je nog eens wat nuttigs tijdens het hardlopen.

Youri van Dijk
Youri van Dijk
Business Intelligence consultant. Msc. International Business met een master gericht op ondernemerschap. Verliest wel zijn haren, maar leert graag nieuwe streken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *