DE kans om Linux te proberen!

KeyRocket: Keyboard shortcuts voor Gmail
11/01/2013
Zac Brown Band: Summer time!
26/06/2013
Show all

DE kans om Linux te proberen!

Al een tijd speelde ik met het idee om Linux te installeren, maar het kwam er eigenlijk nooit van.

En waarom zou ik?

Mijn laptop met Windows doet het nog prima en ik heb alle programma’s etc. geïnstalleerd zodat ik eigenlijk nooit tegen problemen aan loop. Ik wilde dus sowieso mijn Windows omgeving niet kwijt.

Open Source Linux Ubuntu

Nerd alert!

Toch trok ik de stereotypen uit de kast en maakte mij op voor het maken van partities, formatteren van bestandssystemen (Fat32, NTFS, EXT2, 3 of 4), rommelen in de BIOS en het aanpassen van de bootloader.

Floppy’s met Norton Ghost, Partition Magic en realiseerde mij dat ik die al zeker niet meer had en de dvd-drive ook niet meer werkte.

Dat betekende een usb stick bootable maken, zoeken naar nieuwe software, DOS achtige commando’s en eindeloos googelen hoe ik Linux en Windows naast elkaar zou kunnen gaan installeren.

Hmmm… Laat maar. En zo kwam het er niet van.

Totdat ik het volgende ontdekte:

Linux installeren is simpel

[vc_row el_position=”last”] [vc_column width=”2/3″] [vc_column_text el_position=”first last”]

Hier moet ik wel een kanttekening bij plaatsen. Er is namelijk niet 1 Linux besturingssysteem. Ik heb het over Ubuntu. Een van de meest populaire ‘distributies’ van Linux.

Ubuntu richt zich op de gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid van Linux. Daarom volgens mij het meest geschikt om als verstokt Windows gebruiker eens uit te proberen. En zij hebben de installatie wel heel makkelijk gemaakt!
[/vc_column_text] [/vc_column] [vc_column width=”1/3″] [vc_toggle title=”Wat is een distributie?” open=”false” el_position=”first”]

Op basis van de Linux kernel wordt een ‘distributie’ gemaakt, dit is een volledig besturingssysteem. Bekende distributies op basis van Linux zijn bijvoorbeeld Debian, RedHat, Mint, en natuurlijk het bij iedereen bekende Android van Google.

[/vc_toggle] [vc_toggle title=”Wat is de kernel?” open=”false” el_position=”last”]

Met Linux wordt alleen de kern(el) bedoelt. Het is de motor van het besturingssysteem, maar dit maakt natuurlijk nog geen auto. Zonder een gebruikersinterface ben je niet in staat om een PC te bedienen zoals je het gewend bent. Dit wordt verzorgd door de distributie.

[/vc_toggle] [/vc_column] [/vc_row]

Wubi

Download het installatieprogramma voor je vertrouwde Windows.

Met enkele klikken gaat Wubi aan het werk en wordt alles geregeld.

Ook de dual boot wordt netjes voor je aangemaakt.

Zonder enige computer kennis kan je in no-time met een open source besturingssysteem aan de slag.

Wat vind jij?

Op het eerste gezicht ziet het er mooi uit. De installatie ging soepel en de installatie was zo gedaan. Is dit installatieprogramma voor Windows voor jou een reden om het te gaan proberen?

Maak nu indruk op je vrienden, of wees sociaal en deel deze link 😉 Succes!

Youri van Dijk
Youri van Dijk
Business Intelligence consultant. Msc. International Business met een master gericht op ondernemerschap. Verliest wel zijn haren, maar leert graag nieuwe streken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *