Mijn top 5 favoriete apps en software

De baas met de baard!
26/06/2013
Rich Snippet Header - Youri
Rich Snippets, onderschat in SEO. Wat is het precies?
06/07/2013
Show all

Mijn top 5 favoriete apps en software

Sommige software of apps verdienen wat mij betreft extra aandacht. Ik ben altijd op zoek naar manieren om taken makkelijker te maken en ik deel mijn ervaring graag in de hoop dat het jou helpt of prikkelt om mij jouw ideeën te delen. Vandaar bij deze mijn top 5 favoriete apps en software.

5. Plume

Nr. 5 app of software - Plume Twitter Client

Ondanks de beperkingen die Twitter tegenwoordig op schijnt te leggen aan externe apps (hier en hier) zijn er toch nog goede alternatieven te vinden. Zo vind ik Plume vooralsnog een stuk fijner dan de officiële Twitter app. Belangrijkste reden? De app is een stuk overzichtelijker. Het laat de Tweets in overzichtelijke, aan te passen, kolommen zien.

Wat mij vooral stoorde aan de reguliere app is dat de privéberichten dusdanig verstopt zitten dat ik deze vaak heb gemist. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Ik kan me voorstellen dat andere Twitter apps minstens net zo goed zijn, welke heeft jouw voorkeur?

4. Prezi

Nr. 4 app of software - PreziIk hou ervan wanneer presentaties er goed uitzien, daarom gebruik ik al een aantal jaar Prezi. Natuurlijk is Powerpoint prima en zijn ook daar fantastische presentaties mee te maken, maar de standaard templates zijn vaak wat…. Standaard. En echt iets moois maken kost relatief veel tijd.

Prezi ziet er direct strak uit en het bewegende effect naar je volgende item ziet er modern uit en zorgt voor een bepaald consistentie. Het zorgt ervoor dat ik meer tijd kan richten op de content. Hoe deel ik iets in? Hoe zet ik iets zo neer dat het begrijpelijk is. Kan ik bepaalde content netjes groeperen zodat het ook voor mijn publiek duidelijk is dat er een relatie is?

Tot slot was het vooral op de universiteit een ideale oplossing doordat presentaties vaak niet door jou alleen gegeven moesten worden. Met Prezi is het mogelijk om met meer gebruikers tegelijk in te loggen en aan de presentatie te werken. Hierdoor was er geen gedoe met verschillende versies en “vergeten” slides. Je werkt te allen tijden met de meest recente versie.

3. WordPress

Nr. 3 App of Software - WordPress

Ok, niet iedereen zou dit in dit rijtje noemen. Maar ik vind WordPress software. De mooiste software om een website mee te maken. Het is makkelijk, snel, easy as … Juist. Natuurlijk ontkom je er niet aan om je enigszins te verdiepen, maar je hoeft in ieder geval geen expert op het gebied van HTML, CSS, JavaScript, jQuery, PHP etcetera te zijn om toch een verdraaid mooie website te voorschijn te toveren. Zeker wanneer je enkele tientjes aan een template besteed op  een site als Themeforest of een van de vele design studio’s.

Met wat extra moeite vind je vele plugins die de functionaliteit van je website zodanig uitbreiden dat er voor iedere toepassing wel een website mee te maken is. Toegegeven, het kan misschien niet tippen aan het werk van een echt goede professionele webdeveloper (dat zijn 3 voorwaarden: echt, goed en professioneel), maar dan ben je in de regel ook een klein fortuin kwijt. Voor iedereen die daar (nog) niet op zit te wachten is WordPress gewoon een fantastisch alternatief.

2. DropboxAHK

Nr 2 app of software - DropboxAHK

Net als voor velen is Dropbox mijn standaard service voor het opslaan van mijn bestanden in de cloud. Ik heb er de meeste ruimte en Dropbox was simpelweg de eerste die ik ooit uitgeprobeerd heb. Aangezien veel mensen er gebruik van maken is het delen van bestanden ook een eitje, nu wisselen naar alternatieven als Box.net of Sugarsync is daardoor lastig.

Wat de barriere voor mij nog groter maakt is het ontbreken van een portable client voor deze services. Waarom dat belangrijk is? Het handige van Dropbox op je pc thuis is dat je niet hoeft na te denken over het uploaden van je bestanden. Je hebt altijd de laatste versie. Wanneer ik op een andere PC werk waar ik de client niet kan installeren wil ik toch makkelijk bij mijn bestanden kunnen. Het bestand downloaden en later via de site uploaden is voor mijn geen optie. Te vaak gaat dit fout. Daarom Dropbox AHK.

Dropbox AHK is de enige manier om een cloud service te installeren op portable apparaten, de USB stick die ik altijd bij me heb en de opslag van mijn Nexus 4. Inpluggen, applicatie starten en je kan met je bestanden aan de slag zoals je het gewend bent. USB kwijt? Balen, maar dit keer is wel je data veilig.

1. Any.Do.

Nr. 1 app of software - Any.do

Ik heb Any.do eerder al beschreven en het is mijn favoriete app. Ik heb een aantal apps geprobeerd (GTasks, Remember the Milk, Astrid) om mijn taken bij te houden en ben zelfs bij Wunderlist betrokken geweest als bèta tester, maar Any.do is de app die mij vooralsnog het meest heeft verrast met simpele functies die precies datgene doen waar het voor bedoelt is: mij helpen mijn taken te onthouden en uit te voeren.

Any.do is vooral erg simpel. Een taak toevoegen? Direct typen et voilà. Taak gedaan? Even naar rechts vegen. Schud je telefoon om alle gedane taken te verwijderen. De app integreert met je Gmail, Google Agenda en Tasks en heeft een extensie zodat je in je browser (Chrome) je taken kan beheren.

Handige features zijn bijvoorbeeld het Any.do moment, op een moment die jij kiest krijg je een pop-up die je eraan herinnert om je dag te plannen. De app neemt je een voor een door je taken, waarbij je aan kan geven wanneer je het denkt te gaan doen. Later vraagt Any.do of je de taak ook gedaan hebt en heb je de mogelijkheid deze toch anders in te plannen. Ook handig: Na een google agenda item vraagt Any.do of er soms iets te noteren valt. Dus nooit meer vergeten om direct je nieuwe taken te noteren na een meeting.

Toch even noemen

Opeens realiseerde ik mij dat software zoals Windows en Office tegenwoordig zo gemeengoed is dat de nadruk vooral ligt op wat het niet kan, terwijl we de sterke punten als normaal zien. Toch gebruik ik beide elke dag met succes en zouden ze daarom een plaats op de lijst verdienen. Voorlopig ligt Windows nog voor op open-source systemen als Ubuntu (daarover later meer) en behalve voor Powerpoint is er wat mij betreft voor Office ook nog geen goed alternatief. Apple negeer ik daarbij een beetje, gewoon omdat ik daar te weinig ervaring mee heb. Onterecht?

Suggesties?

Iedereen heeft zijn persoonlijke smaak, waarschijnlijk ben je het dus niet eens met mijn keuze. Laat dit vooral horen! Misschien mis ik een app waar jij niet zonder kunt? Heb je een beter alternatief?  Of zou je de volgorde graag anders zien? Met een beetje geluk geef je mij een gouden tip.

 

Youri van Dijk
Youri van Dijk
Business Intelligence consultant. Msc. International Business met een master gericht op ondernemerschap. Verliest wel zijn haren, maar leert graag nieuwe streken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *