Verborgen bestanden weergeven in Mac OS X Yosemite

Hoe verander je het screenshot van een YouTube filmpje?
04/07/2014
Show all

Verborgen bestanden weergeven in Mac OS X Yosemite

Soms moet je op Mac op zoek naar bestanden en lijken de mappen hiervoor helemaal niet te bestaan. Voor iemand die alleen gewend is aan Windows (zoals ik) lijkt de eerste optie om in de opties even aan te vinken dat ook verborgen mappen en bestanden zichtbaar moeten zijn.

Maar niet bij Apple.

In Mac OS X zijn standaard alle bestanden verborgen en is er geen optie beschikbaar om deze zichtbaar te krijgen. De uitleg is even logisch als simpel, verborgen bestanden hoor je namelijk niet te zien. Vanuit de Apple gedachte een goede redenering, maar niet als je toch echt bij die ene config file wilt komen die ervoor zorgt dat je programma niet meer werkt.

Dus hoe bekijk je toch verborgen bestanden in Mac OS X?

Over het algemeen heb je hiervoor de Library (of Bibliotheek) map nodig die in je User map staat. Dus:

/Users/JouwGebruikersnaam/Library/

Om daar te kunnen komen moet je via de terminal een command invoeren die ervoor gaat zorgen dat je hidden files en folders weer zichtbaar zijn. Ga naar je programma’s en selecteer de map met Utilities of Hulpprogramma’s. Open vervolgens de terminal. Hier ga je vervolgens enkele commandos uitvoeren. Na elk commando geef je een enter.

De eerste regel die je invoert (kopieer en plakt) is:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles YES

Vervolgens moet je de Finder app herstarten, ook dit moet in de terminal met het volgende commando:

killall Finder

Wanneer je nu je Finder opent en naar je persoonlijke map gaat moet je de Library- of Bibliotheekmap zien staan. Werkt het niet, heb je dan op de hoofdletters gelet? Probeer het anders nog eens, maar wanneer dit niet werkt lees dan verder.

Te weinig rechten om bestanden zichtbaar te maken

Het kan zijn dat jouw account niet genoeg rechten heeft om de hidden files tevoorschijn te toveren. Dit omzeil je door aan het commando “sudo” toe te voegen. Hiermee geef je eenmalig de opdracht om de hoogste rechten te gebruiken. Omdat Apple zijn platform zo veilig mogelijk wil houden geeft de terminal nu een waarschuwing. Zie dit als die vervelende controle van je deo/flesje water etc. bij het vliegveld. In dit geval gewoon negeren en geef de volgende commandos:

sudo defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles YES

killall Finder

Het kan zijn dat je je wachtwoord moet geven voordat het commando wordt uitgevoerd. Nog steeds niet gelukt? Dan is voor jouw versie het volgende misschien de oplossing.

Gebruik TRUE om hidden files te zien

Zie je nog steeds geen verborgen bestanden? Dan kan het zijn dat je in plaats van “YES” en “NO”, “TRUE” en “FALSE” moet gebruiken voor jouw versie van OS X. Want nadat je het verborgen bestand bekeken hebt wil je deze waarschijnlijk weer verbergen door hetzelfde commando te gebruiken:

sudo defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE

Voor het weer verbergen gebruik je dus precies hetzelfde commando, maar je vervangt TRUE door FALSE of YES door NO. Afhankelijk van wat er nodig was om de bestanden zichtbaar te krijgen.

Youri van Dijk
Youri van Dijk
Business Intelligence consultant. Msc. International Business met een master gericht op ondernemerschap. Verliest wel zijn haren, maar leert graag nieuwe streken.

3 Comments

  1. Nathan schreef:

    Hoi Youri,
    Werkte, maar hoe krijg ik het weer terug? Dit is een gedeelde compu met mijn vrouw, zij wordt helemaal gek van alle mapjes.
    Kun je een zelfde terminal commando geven zodat de mappen weer worden verborgen? Dank je wel!

  2. Nathan schreef:

    Thanks! Stond de regel over terughalen er al? Gelukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *