Wubi, de Linux installer voor Windows, is niet meer!

Mijn favoriete viral video’s van 2013
06/01/2014
Video: Februari was de maand van?
28/02/2014
Show all

Wubi, de Linux installer voor Windows, is niet meer!

Wubi Linux installer

Als je een beetje nerd bent, zoals ik. Kan het niet zo zijn dat je nooit een distributie van Linux geprobeerd hebt. De meest populaire versie is Ubuntu, of in ieder geval de spin-offs Kubuntu, Xubuntu en Lubuntu. Maar waarom wordt Linux nauwelijks gebruikt door de “gewone” consument?

Het antwoord is simpel. Linux is te moeilijk. Ook al is het gratis en voor niks. Zo lang er niet de hype en marketing omheen hangt die Apple voor zijn producten weet te creëren zullen mensen niet snel bereid zijn om de moeite te doen die nodig is om het besturingssysteem te leren begrijpen, laat staan de kleine probleempjes die bij Mac netjes zijn gladgestreken op de koop toe nemen.

Het probleem van Linux

Stel je bent nieuwsgierig naar Linux, maar je weet niet veel van computers. Dan weet ik je al af te schrikken door aan te geven dat je gewoon de iso van Ubuntu uit moet pakken op een bootable USB en dan het live OS kan draaien.

Say-what

Een probleem om Linux te proberen ligt dus bij de installatie, maar sinds versie 8 van Ubuntu was daar de oplossing om Linux eenvoudig uit te proberen. Door Wubi te downloaden kon je Ubuntu installeren zoals elk ander programma in Windows. En als je er weer vanaf wilden dan kon je het op de vertrouwde manier ook gewoon weer verwijderen. Et voila! Simpel toch?

Maar Wubi is niet meer

Iemand van Canonical (de ontwikkelaars van Ubuntu) zei:

[It] needs to die a quick and painless death so we can get on with providing positive experiences to new users of Ubuntu.

De lancering van Windows 8 heeft uiteindelijk Wubi de das omgedaan. Door nieuwe software was het niet betrouwbaar genoeg meer om te blijven ondersteunen en de ontwikkeling van het programma liep achter. Daarom heeft Canonical besloten om het programma terug te trekken en zich te focussen op andere aspecten die de ervaring verbeteren.

Ik ben erg benieuwd welk nieuw initiatief er gaat komen die ervoor zorgt dat Ubuntu onder de aandacht komt van de meer gemiddelde computer gebruiker. Ubuntu ziet er fantastisch uit en kan wel degelijk een interessant alternatief voor Windows zijn. Maar de drempel om het te installeren ligt vooralsnog te hoog. Ik hoopte dat Wubi deze kon verlagen, maar het heeft niet zo mogen zijn.

 

Youri van Dijk
Youri van Dijk
Business Intelligence consultant. Msc. International Business met een master gericht op ondernemerschap. Verliest wel zijn haren, maar leert graag nieuwe streken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *